A Veszprém FOLK a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig, 09.16. 19:00, Óváros tér

Zenés-táncos utazás a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttessel

Nagy vállalás ez. Elhagyjuk a megszokott erdélyi tájakat, melynek hegyei és síkságai között otthonosan mozgunk. Kilépünk abból a régióból, melynek kultúrája kisgyermekkorunk óta részét képezi az életünknek és már-már anyanyelvi szinten beszéljünk. Elindulunk nyugat felé, és egy mélyet merítünk az ottani parasztok világából, mely bár ugyanannak a szellemi kultúrának a része, mégis megannyi más és más értékeket rejt. Tesszük mindezt olyan nagy elhivatottsággal, mint akár a bukovinai vagy viski székelyek előttünk. Egyaránt találkozunk majd régre visszanyúló ősi elemekkel és új divathullámok polgárosult hagyományaival, de mindeközben lesz alkalmunk megmutatni azt is, amit otthonról hoztunk.

Koreográfiák:

1. Somogyország

A Balaton és a Dráva közt elterülő dombvidék falvai megannyi régi elemet megőriztek a magyar tánckincsből. Így mind időben, mind térben nagy utazást teszünk Sepsiszentgyörgyről.  Barangolásunk során kanásztáncot, páros ugróst, üvegest és friss csárdást láthatunk majd.

2. Palócok Rimócról

Az egyik legkülönlegesebb felvidéki település Rimóc. Az itt élő magyarok a palóc népcsoporthoz tartoznak, viseletük egyedi, mely megkülönbözteti őket a többi környékbeli településtől. Nemcsak megjelenésükben, hanem táncaikban is rendkívül sajátosak melyet sarkantyúson, csárdásokon és karikázón keresztül mutatunk be.

3. Az Alföld legelőin

Kondások, juhászok, csikósok, gulyások táncait láthatjuk Hortobágyról és környékéről. Nem mások ők, mint a puszták és nádasok titkainak tudói. Ők azok, akiknek van pusztában lakni bátorságuk, s városinál több a szabadságuk. Ezt a világot idézi meg a harmadik koreográfia, kanásztánc, verbunk és botoló felépítésével.

4. Viski táncok

A kárpátaljai magyarság azon településéről van szó, kiknek felmenőik nem mások, mint székelyek. Kultúrájukat természetesen megszínezte az idő és a helyi adottságok, de az ősi gyökerek is fellelhetőek maradtak. Csárdást, „Ritka búzát”, friss csárdást és keringőt láthatunk.

5. Hazai megpihenés… (táncok Bukovinából)

Az Al-Duna mentére vándorolt székelyek táncaiból láthatunk ízelítőt a koreográfiában, egy olyan népcsoporttól, mely nagy utat tett meg történelme során, de mindmáig megőrizte székely viseletét, táncait és zenéit. Karos, Ez az Ádámé, Kétfelé tappantós, Csárdás, Hármas és Silladri táncaikat mutatjuk be.

6. Gömöri varázs

A Heveder zenekar ezen összeállításában a gömöri népzene varázslatos világára utal, és kiemeli a Molnár László és zenekara által előadott tánczene értékeit és gazdagságát. A dinamikus ritmusok és az érzékeny dallamok egymásba fonódnak, hogy egy olyan zenei utazást teremtsenek, amely a hallgatót magával ragadja és elrepíti a gömöri vidék hangulatos tájaira.

7. Nagypaládi cigányok

Egy ukrajnai magyar település cigány táborának hangulatába nyerünk betekintést. A magyar-ukrán-román hármas határ által körbezárt település sok tekintetben ötvözte a különböző őket ért külső hatásokat, melyet csárdásaikon, a magyar verbunkon és cigány táncaikon keresztül mutatunk be.

8. Szeghalomra két úton kell bemenni…

Utazásunk végén visszakanyarodunk az Alföldre, egy békés megyei magyar faluba. A szeghalmi verbunk és csárdások egy rendkívül izgalmas mozdulatvilágot képviselnek, mely igazán egyedivé teszi a falu táncait.

Alkotók:

Rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Alkotótársak: Kovács-Jelinek Emese, Kovács József, Nemcsényi Alíz, Heverdle Emese
Jelmez: Zsuzska folksufnija, Paluchné Percze Piroska, Rimóczi Hajnalka
Zenei szerkesztés: Heveder zenekar, Módos Máté

Tánckar: Ádám Júlia, Bakos Ernő, Balla Gergely, Both Eszter, Gere Csaba, Gere Gabriella, Fazakas Mónika, Fülöp Zoltán-József, Kiss Adorján, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Márton Csaba, Márton Edina Emőke, Melles Endre, Pável Hunor-Mihály, Podholiczky Rebeka Ráhel, Portik-Cseres Norbert, Szvinyuk Sándor, Vass Tünde, Vitályos Dorottya

Heveder zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

Pillanatképek az előadásból:


A programon a részvétel ingyenes!

Időpont

2023.09.16 19:00 - 21:00

Helyszín

Óváros tér

Veszprém • +36 20 204 00 06 • gom3z.gom3z@gmail.com