A Veszprém FOLK a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Programok

3 nap élő folklór, magyar hagyományok, világzene, közös tánc 4 helyszínen, 4 színpadon.
Nép- és világzenei kavalkád, a néptánc jeles napjai Veszprémben, Európa Kulturális Fővárosában 2023. szeptember 15-17.


VeszprémFOLK elnevezésű rendezvényünk egyszerre hagyományos, innovatív és interaktív, ötvözi a magyar hagyományokat a világzenei vonulattal. Tipegőktől az aranykorúakig mindenkit invitálunk a szeptember közepi belvárosi eseményre. 

A népzene és néptánc szerelmeseinek éppúgy különleges lesz a VeszprémFOLK, mint azoknak, akik még csak most ismerkednek a folklórral.  A három napos rendezvényt átjárja az élő népművészet, a hagyományőrzés és a tiszta forrás gazdagsága. 

A pénteki kezdőnapot koncertekkel indítjuk: Veszprém vármegye fiatal népdalénekesei és hangszeres zenészei lépnek fel, akik őrzik a Balaton-felvidék népzenei kincseit, de más tájegységek dalait is előadják. Világzenét hallhatunk Csoóri Sándor és az Ötödik Évszak zenekar jóvoltából, majd a populárisabb vonalatot képviselő, a népzenét poppal, rockkal, bluessal, jazzel színesítő Góbé zenekarral folytatódik az este. A napot a Csík zenekar koncertje, majd moldvai csángó táncház zárja. 


A szombat leginkább a családok napja lesz, ekkor sok gyerekprogramra is várjuk a közönséget. Délelőtt Paár Julcsi és zenekara mutatja be Rókatánc című műsorát, majd déltől kora estig Veszprém vármegye gyermek, ifjúsági és felnőtt táncegyüttesei mutatkoznak be. 


Nem csak színpadi bemutatóval lépnek fel, velük együtt az érdeklődök is táncra perdülhetnek a népzenei dallamokra, hiszen mindegyik előadás táncházzal zárul.

Az esti órákban Korpás Éva világzenei koncertjét követően a vármegyei táncegyüttesek mezőségi táncházra várják a táncos lábúakat Kalász Máté és bandája kíséretével, majd a jelenlevők belekóstolhatnak az Így tedd rá! táncos gyermekoktatási programba. Este a székelyföldi Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című műsora elevenedik meg, a társulat először mutatja be ezt a táncos előadást Magyarországon. 
A napot Szalóki Ági koncertje szakrális és népzenei műsora és táncház zárja.

Vasárnap a gyerekek és a családok együtt élvezhetik az Óváros téren Ricsi bácsi játszóházát és a Kabóca Bábszínház előadását.

A három nap alatt igazi kuriózum is kiegészíti a rendezvényt: a helyi járatok Folkbusszá változnak, így az utazók is hallhatják a zenészeket és népdalénekeseket. 

"A három nap alatt az autentikus népzenétől a világzenéig élvezhetjük a Kárpát-medence folklórkincsét kiváló művészek előadásában. A lokális értékeket is őrizve és bemutatva a Veszprém vármegyei élő népművészet közösségei is aktívan részt vesznek a rendezvényen. A legfontosabb cél, hogy ne csak színes programot hozzunk létre, hanem együtt, közösen éljük át a folklór gazdagságát, megélésének szépségeit, hirdessük a népművészet értékeit, továbbadásának fontosságát„– vallja Vastag Richárd, a rendezvény főszervezője. 


Főszervező: Vastag Richárd a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus, a Veszprém Folk főszervezője.

Időpont: 2023. szeptember 15-17. 
Helyszín: Veszprém Vár és Óváros tér 


A programsorozat minden rendezvénye ingyenesen látogatható!

Veszprém • +36 20 204 00 06 • gom3z.gom3z@gmail.com