A Veszprém FOLK a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Óváros tér

A nyolcas alakú Óváros tér a város szíve, korábban piactérként használták, mára a legnépszerűbb fesztiválok egyik állandó helyszíne.

Az Óváros tér szecessziós épületei közt kap helyet többek között a 10 napos Rosé, Rizling és Jazz Napok tematikus zenei és gasztrofesztivál. Napjainkban a tér ismét betölti piactér funkcióját, rendszeresen vásárok fogadják az ide érkezőket, de számos más városi rendezvénynek is helyszíne.

Az Óváros téren megrendezett eseményeket ITT találja!

A téren állt a Millenniumi emlékmű, mely Lugossy Mária szobrászművész alkotása. Alapgondolata a cseppkő motívummal a kristályosodás folyamatára utal, s az idő múlását, azaz az eltelt évezredet jelképezi.
A Millenniumi emlékmű áthelyezés alatt van, így jelenleg nem látogatható.

Az Óváros tér dél felé a Rákóczi Ferenc utcában, az egykori Főutca épen maradt részében folytatódik. Házai többé-kevésbé historizáló összképet mutatnak, néhány őriz barokk előzményeket. Az 5. számú ház udvarán szép, kétszintes 18. századi boltozott tornác látható. Ez az épület – az úgynevezett Matulka-ház - volt Veszprém első, 1885-ig használt városháza.

A 8. számú ház az egykori Arany Sas Patika, az épületben ma is gyógyszertár működik. Szép fa portálja és a maratott kirakatüvegeinek egy része megmaradt eredeti formájában.

A 4. számú, barokk ház lakóiról is nevezetes: itt élt a 19. század közepén Francsics Károly, naplóíró borbélymester, valamint Auer Lipót világhírű hegedűművész, zenepedagógus.

Veszprém • +36 20 204 00 06 • gom3z.gom3z@gmail.com